Publicatiedatum: 20 december 2021

2021: wat een jaar!

Klimaatverandering en extreem weer leiden tot grote opgaven langs de Maas. Afgelopen zomer was daar een vreselijke en indrukwekkende illustratie van. Het extreem hoogwater van juli leidde tot enorme maatschappelijke, financiële en emotionele schade in Limburg. Schade die nog groter was geweest zonder de dijkversterking, -verhoging en rivierverruiming van de afgelopen jaren.

Het hoogwater van dit jaar stond in schril contrast met de afgelopen drie zomers. Deze werden juist gekenmerkt door extreme hitte en droogte en leidden tot een confrontatie met een ándere opgave voor de Maas. Die van zoetwaterbeschikbaarheid.

Daar komt bij dat we de komende jaren voor nóg meer uitdagingen staan. In het kader van Integraal Rivier Management zullen nieuwe ingrepen aan de Maas ook rekening moeten houden met bevaarbaarheid, natuur, waterkwaliteit en de ruimtelijke en economische ambities van gebieden. De noodzaak om zaken goed met elkaar af te stemmen wordt hierdoor alleen maar groter. Daarom geldt nóg meer dan voorheen: alleen sámen maken wij onze Maas klaar voor de toekomst.

Wij zien u dan ook graag terug in 2022, om samen met u de schouders te zetten onder al deze uitdagingen. Tot die tijd wensen we u hele fijne feestdagen en alvast alle goeds voor 2022!

Vriendelijke groet,

Koos Beurskens, Xander de Gans, Nicolette Knols, Natasja van den Einde en Elvi van Wijk


Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Overige berichten

Een duik in de toekomst met de tussenbalans van het kennisprogramma Zeespiegelstijging

Publicatiedatum: 14 december 2023We spraken met Jos van Alphen over de tussenbalans Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Deze werd bekend gemaakt tijdens het Nationaal Deltacongres op 9...
Lees meer

Co Verdaas benoemd tot Deltacommissaris voor Nationaal Deltaprogramma

Publicatiedatum: 14 december 2023De ministerraad heeft op voorstel van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met de voordracht van Co Verdaas als regeringscommissaris...
Lees meer

Ontwerp Programma IRM is klaar

Publicatiedatum: 14 december 2023Het Ontwerp Programma IRM, voormalig genaamd Ontwerp Programma onder de Omgevingswet IRM, is klaar.
Lees meer