Publicatiedatum: 22 februari 2021

Actuele IRM-ontwikkelingen

Op dit moment wordt gewerkt aan de afronding van twee belangrijke bouwstenen voor het programma Integraal Riviermanagement, te weten het Beeld op de Rivieren en de Notitie Realistische Beleidsopties. Beide bouwstenen liggen in maart op de bestuurlijke tafels van Deltaprogramma Maas en Rijn en de Stuurgroep IRM ter vaststelling. Na vaststelling vormen ze samen de basis voor de ontwikkeling van de Notitie Kansrijke Alternatieven.

Beeld op de Rivieren

Het Beeld op de Rivieren (BoR) geeft inzicht in de ruimtelijke ontwikkelingen en bevat een ontwikkelingsperspectief voor het rivierengebied in 2050 met een doorkijk tot 2100. Opgaven en ontwikkelingen op het gebied van waterveiligheid, bevaarbaarheid, zoetwaterbeschikbaarheid, waterkwaliteit, natuur en een (economisch) aantrekkelijke leefomgeving komen hierin samen. Bij de ontwikkeling van het BoR zijn relevante spelers op en langs de rivieren nauw betrokken. Tijdens kleinschalige ontwerpsessies, op integrale bouwdagen en door conceptkaarten en documenten voor te leggen aan partijen voor reactie.

Notitie Realistische Beleidsopties

Met IRM wordt onder andere nieuw beleid over de afvoercapaciteit en rivierbodemligging van de Rijntakken en de Maas ontwikkeld. In de Notitie Realistische Beleidsopties (NRB) staat welke opties voor dit nieuwe beleid verder onderzocht worden. De NRB bakent zogezegd de hoeken van het speelveld af. Hiervoor zijn in de eerste helft van 2020 quick scans uitgevoerd, die veel informatie opgeleverd hebben over de bodemligging en de afvoercapaciteit van de Maas en de Rijn. Op basis van deze informatie toetsen deskundigen per riviertraject welke opties niet haalbaar (juridisch), maakbaar (technisch uitvoerbaar), betaalbaar (te duur) en beheerbaar (te grote beheer-inspanning na oplevering) zijn. Deze opties zijn namelijk niet realistisch en hoeven in het vervolgtraject dan ook niet verder onderzocht te worden. 

Informatie- en netwerkbijeenkomst 2 maart a.s.

Tijdens een digitale bijeenkomst op dinsdagmiddag 2 maart kan je je laten bijpraten over de afronding van de twee bovenstaande bouwstenen. Ook wordt dan vooruit gekeken naar de maanden die voor ons liggen, met onder andere nieuwe bouwdagen in het voorjaar. Ook is er tijdens de bijeenkomst ruimte om met elkaar en met de kernteamleden over IRM door te praten. Klik hier voor meer informatie.

Meer informatie

Op de digitale IRM-bouwplaats is alle informatie over IRM, het proces en de verschillende IRM-bouwstenen te vinden. Hier zijn ook de meest actuele documenten te downloaden.


Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Overige berichten

Een duik in de toekomst met de tussenbalans van het kennisprogramma Zeespiegelstijging

Publicatiedatum: 14 december 2023We spraken met Jos van Alphen over de tussenbalans Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Deze werd bekend gemaakt tijdens het Nationaal Deltacongres op 9...
Lees meer

Co Verdaas benoemd tot Deltacommissaris voor Nationaal Deltaprogramma

Publicatiedatum: 14 december 2023De ministerraad heeft op voorstel van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met de voordracht van Co Verdaas als regeringscommissaris...
Lees meer

Ontwerp Programma IRM is klaar

Publicatiedatum: 14 december 2023Het Ontwerp Programma IRM, voormalig genaamd Ontwerp Programma onder de Omgevingswet IRM, is klaar.
Lees meer