Publicatiedatum: 16 oktober 2019

Adaptieve Uitvoeringsstrategie Maas gereed

De afgelopen jaren hebben de Maaspartners en maatschappelijke organisaties intensief met elkaar gewerkt aan een lange termijn strategie voor de hoogwaterveiligheid langs de Maas. De uitkomsten van dit proces zijn vastgelegd in het werkdocument ‘Adaptieve Uitvoeringsstrategie Maas 2020-2050’ (AUM). Dit werkdocument is aangeboden aan het ministerie IenW en de Stuurgroep Integraal Riviermanagement, als belangrijke bouwsteen voor het in ontwikkeling zijnde Integraal Riviermanagement.

Krachtig samenspel rivierverruiming en dijkversterking

Bij het samenstellen van de AUM lag de focus op de implementatie van de nieuwe normen (per 1 januari 2017) en het opvangen van de klimaatopgave. Een krachtig samenspel tussen rivierverruiming en dijkversterking was het uitgangspunt voor de invulling van deze opgaven. Daarbij is gekeken hoe de ruimtelijke kwaliteit zoveel mogelijk kan worden behouden of versterkt en naar mogelijkheden om de rivier zo duurzaam mogelijk in te richten en te kunnen beheren. De AUM beschrijft vier alternatieve maatregelpakketten die hieraan invulling geven.

Verbreding instrumentarium

Voor de Maasvallei is geconstateerd dat er behoefte is om naast dijkversterking en rivierverruiming andere strategieën te verkennen, andere maatregelen te overwegen en het instrumentarium te verbreden. Gedacht kan worden aan onder andere integrale gebiedsontwikkeling, toepassing van meerlaagsveiligheid, aanpassing van de norm en nieuw instrumentarium zoals een schadefonds.

Duidelijkheid

In de aanbiedingsbrief bij de AUM benadrukken de Maaspartners dat ze er aan hechten dat op korte termijn duidelijkheid komt over de mate van rivierverruiming en de te realiseren waterstandslijn, zodat daar rekening mee kan worden gehouden in de vele dijkverbeteringen die de komende 10 jaar worden uitgevoerd. Bovendien biedt de combinatie van dijkverbetering en rivierverruiming een unieke kans om werk-met-werk te maken en de basis te vormen voor gebiedsontwikkeling. Dit is inmiddels de ervaring in de integrale projecten Oijen-Wanssum en Meanderende Maas.

Adaptieve Uitvoeringsstrategie Maas (PDF) 


Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Overige berichten

Een duik in de toekomst met de tussenbalans van het kennisprogramma Zeespiegelstijging

Publicatiedatum: 14 december 2023We spraken met Jos van Alphen over de tussenbalans Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Deze werd bekend gemaakt tijdens het Nationaal Deltacongres op 9...
Lees meer

Co Verdaas benoemd tot Deltacommissaris voor Nationaal Deltaprogramma

Publicatiedatum: 14 december 2023De ministerraad heeft op voorstel van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met de voordracht van Co Verdaas als regeringscommissaris...
Lees meer

Ontwerp Programma IRM is klaar

Publicatiedatum: 14 december 2023Het Ontwerp Programma IRM, voormalig genaamd Ontwerp Programma onder de Omgevingswet IRM, is klaar.
Lees meer