Publicatiedatum: 03 juli 2024

Geniet van de zomer: Ontdek de Maas per fiets of te voet!

De zomer is het perfecte moment om eropuit te trekken en de prachtige natuur rondom de Maas te ontdekken. Of je nu een fervent wandelaar, een enthousiaste fietser, of gewoon een liefhebber van de Maas bent, er zijn tal van routes die je langs de mooiste plekjes van deze historische rivier voeren. Hier zijn enkele suggesties om je op weg te helpen.

Fietsroutes langs de Maas

Fietsroute Maasvallei (67,9 km)
Ontdek het Rivierpark Maasvallei per fiets. Langs de oevers van de Maas liggen prachtige, vrij liggende fietspaden die een verademing zijn voor elke fietser. Onderweg kom je gezellige Maasdorpjes tegen waar een terrasje nooit ver weg is. Je parkeert en start bij het veer van Berg aan de Maas en steekt meerdere keren de grensrivier over via pittoreske pontjes. Controleer van tevoren de vaartijden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Op de terugweg geniet je van de waterrijke Limburgse natuur tussen de Maas en het Julianakanaal.

Meer informatie over deze route vind je hier.
 

Fietsroute Knooppunten RivierPark Maasvallei (37 km)
Deze fietsroute langs de zuidelijke Maasplassen leidt je door prachtige plaatsjes en natuurgebieden. Je bezoekt het witte stadje Thorn, Maaseik (België), het eiland in de Maas (met de plaatsen Ohé en Laak en Stevensweert), Maasbracht en Wessem. Van 1 mei tot 30 september kun je de route inkorten door het voet-fietsveer te nemen bij Ohé en Laak en Ophoven.

Meer informatie over deze route vind je hier.

 

Fietsroute: Tempels langs de Maas (47 km)
Met deze unieke route reis je terug naar de Romeinse tijd en ontdek je de geschiedenis van de regio. Op zo'n 16 locaties vertellen landmarks, infoborden, en audio-silhouetten over het rijke verleden. Een educatieve en avontuurlijke tocht voor jong en oud.

Meer informatie over deze route vind je hier.

 

Wandelroutes langs de Maas

Lange afstand wandeling RivierPark Maasvallei (137 km)
Deze grensoverschrijdende tocht van 137 km verbindt de 11 Nederlandse en Belgische Maasgemeenten in het RivierPark Maasvallei en voert je langs de mooiste landschappen en dorpjes. De wandeling werd in april 2021 verkozen tot 'Beste wandelroute van de Benelux'. De Maas boetseerde in Limburg door de eeuwen heen een veelzijdig en boeiend landschap. Er ontstond een wirwar van oude stroomgeulen, afgesneden meanders, dijken en uiterwaarden en een typische fauna en flora. Historische steden en markante dorpen getuigen van een verleden vervlochten met de Maas. Trek je wandelschoenen aan en ontdek het nieuwe grensoverschrijdend (toeristisch recreatief) natuurgebied Rivierpark Maasvallei zelf via deze meerdaagse wandeling.

Meer informatie over deze wandeling vind je hier.
 

Wandelroute: Rivierpark MaasVallei - Drie Eigen - Oranje Route (6,8 km)
Deze korte, landelijke route tussen Thorn en Wessem biedt mooie vergezichten en loopt langs de Maasplassen. Perfect voor een ontspannen wandeling waarbij je kunt genieten van zowel natuur als cultuur.

Meer informatie over deze wandeling vind je hier.
 

Struinen door de Moringerwaarden (9 km)|
Deze struinroute neemt je mee door het oostelijke deel van De Gouden Ham en langs het water. Onderweg kun je vele soorten vlinders, vogels, en zelfs kuddes brandrode runderen spotten. Een avontuurlijke tocht voor natuurliefhebbers.

Meer informatie over deze route vind je hier.

 

De machtige Maasroute
Een unieke dagwandeling door het Maaspark Ooijen-Wanssum dat in 2020 opnieuw is ingericht met op tal van plekken geulen en laagtes. Deze zorgen bij hoogwater voor een betere doorstroming van de Maas. Deze dagwandeling voert over heide, door grootschalige riviernatuur, langs wilde meanderende beken en door verstilde moerasbossen. De route loopt grotendeels over onverharde paden en maakt gebruik van stapstenen en vlonderbruggetjes.

Meer informatie over deze en andere routes door het Maasprak Ooijen-Wanssum vind je hier.

 

Het gebied rondom de Maas biedt eindeloze mogelijkheden voor een heerlijke zomer vol fiets- en wandelplezier. Al lopend of fietsend kun je je laten verrassen door de rijke natuur, het historische erfgoed, en de gezellige dorpjes langs de Maas. Vergeet niet om te genieten van een terrasje onderweg en de prachtige uitzichten over het water.

Fijne vakantie en veel plezier met het ontdekken van de Maas!

 

 

 


Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Overige berichten

Anne-Marie Hitipeuw geeft vervolg aan Beleidstafel Wateroverlast en Hoogwater

Publicatiedatum: 03 juli 2024Anne-Marie Hitipeuw: "Het is niet langer alleen preventie, maar we moeten ons ook beter voorbereiden op de impact van extreme weersomstandigheden"....
Lees meer

Integrale aanpak toekomstige ontwikkelingen in de Henriëttewaard

Publicatiedatum: 03 juli 2024In het gebied de Henriëttewaard ligt van oudsher een verdedigingslinie, maar naast deze verdedigingslinie heeft het gebied nog veel meer te bieden....
Lees meer

Introductie nieuwe programmamanager Waterveiligheid en Ruimte Limburg: Katya Ivanova

Publicatiedatum: 03 juli 2024Sinds mei dit jaar heeft Katya Ivanova het stokje overgenomen als programmamanager voor het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg. Katya brengt een...
Lees meer