Publicatiedatum: 08 juni 2020

Limburgse waterpartners eens over aanpak hoogwaterveiligheid

Na intensief overleg hebben partijen - Waterschap Limburg, Provincie Limburg en de Limburgse Maasgemeenten met betrokkenheid van het Rijk en RWS – eind maart gezamenlijk afspraken gemaakt over de vervolgaanpak voor het Limburgse waterveiligheidsbeleid.

Aanleiding zijn de uitkomsten van de Bestuursopdracht Waterveiligheid. “Uit onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van de bestuursopdracht is gebleken dat voor ongeveer de helft van de dijktrajecten in Limburg de norm mogelijk te streng is”, vertelt verantwoordelijk gedeputeerde Carla Brugman. “Hoogwaterveiligheid staat hoog op onze agenda, maar niet tegen elke prijs. Maatschappelijk draagvlak, kosten en ruimtelijke kwaliteit wegen voor ons ook zwaar.”

De bedoelde afspraken lopen langs drie sporen:

  1. In lopende HWBP-projecten in de Maasvallei kijken de waterpartners samen naar de mogelijkheden om de hoogte van keringen zoveel mogelijk te beperken.
  2. In overleg wordt gezocht naar helderheid over de status van het winterbed achter versterkte keringen (toepassing van de Beleidslijn Grote Rivieren).
  3. Voor de lange termijn doen de waterpartners gezamenlijk een adviesaanvraag aan de Deltacommissaris voor wat betreft de normstelling in de Maasvallei. Deze aanvraag is inmiddels verstuurd en door de Deltacommissaris geaccepteerd.

Meer informatie is te vinden op de website van de Provincie Limburg. Ook kun je contact opnemen met Eelco Hoogendam van de Provincie Limburg.


Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Overige berichten

Een duik in de toekomst met de tussenbalans van het kennisprogramma Zeespiegelstijging

Publicatiedatum: 14 december 2023We spraken met Jos van Alphen over de tussenbalans Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Deze werd bekend gemaakt tijdens het Nationaal Deltacongres op 9...
Lees meer

Co Verdaas benoemd tot Deltacommissaris voor Nationaal Deltaprogramma

Publicatiedatum: 14 december 2023De ministerraad heeft op voorstel van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met de voordracht van Co Verdaas als regeringscommissaris...
Lees meer

Ontwerp Programma IRM is klaar

Publicatiedatum: 14 december 2023Het Ontwerp Programma IRM, voormalig genaamd Ontwerp Programma onder de Omgevingswet IRM, is klaar.
Lees meer