Publicatiedatum: 11 mei 2021

Programma IRM legt ook keuzes Barro-reserveringen vast

Tijdens de SDM-vergadering van afgelopen maart is gesproken over de Barro-reserveringen voor binnendijkse maatregelen waterveiligheid. De regio heeft daarbij aangegeven dat zij van het Rijk verwacht dat in de IRM-besluiten vastgelegd wordt voor welke gebieden de Barro-reservering vervalt én dat daarbij voortgebouwd wordt op de pakketten uit de Adaptieve Uitvoeringsstrategie Maas (AUM, 2019).

Voortbouwen op AUM

In 2019 heeft de SDM de Adaptieve Uitvoeringsstrategie Maas (AUM) aangereikt aan het Rijk als werkdocument en bouwsteen voor de ontwikkeling van IRM. De AUM bevat enkele optionele pakketten rivierverruimingsmaatregelen die zijn samengesteld op grond van inhoud (gewenste waterstandsverlagende effecten langs de Maas) en regionaal draagvlak. In de AUM-pakketten voor het traject van de Bedijkte Maas zijn ook weloverwogen keuzes opgenomen ten aanzien van enkele binnendijkse maatregelen. De regionale bestuurders van de Bedijkte Maas verwachten van het Rijk dat zij voortbouwt op dit belangrijke voorwerk en niet zelf opnieuw gaat afwegen.

Juridische borging nationaal beleid

Het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening – kortgezegd Barro - voorziet in de juridische borging van het nationaal ruimtelijk beleid. Het bevat regels die de beleidsruimte van andere overheden ten aanzien van de inhoud van ruimtelijke plannen inperken, daar waar nationale belangen dat noodzakelijk maken. Langs de Maas liggen verschillende Barro-reserveringen voor binnendijkse maatregelen ten behoeve van waterveiligheid.

AUM is één van de bouwstenen

In de Reactienota NRD-IRM, welke gepubliceerd is op 20 oktober vorig jaar, heeft het ministerie van I&W het volgende aangegeven: De AUM is één van de bouwstenen van IRM. Het werkdocument geeft een helder beeld van de mogelijkheden voor waterstandsverlaging bij hoogwater. De ideeën en uitkomsten van de AUM worden betrokken in de uitwerking van maatregelpakketten in het kader van IRM. IRM heeft echter een bredere doelstelling dan alleen hoogwaterveiligheid. Er zal gebruik gemaakt worden van de pakketten van de AUM, maar zij worden niet op voorhand 1-op-1 overgenomen. Het kan zijn dat ook andere maatregelen worden benoemd en/of dat maatregelen uit de AUM afvallen.


Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Overige berichten

Een duik in de toekomst met de tussenbalans van het kennisprogramma Zeespiegelstijging

Publicatiedatum: 14 december 2023We spraken met Jos van Alphen over de tussenbalans Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Deze werd bekend gemaakt tijdens het Nationaal Deltacongres op 9...
Lees meer

Co Verdaas benoemd tot Deltacommissaris voor Nationaal Deltaprogramma

Publicatiedatum: 14 december 2023De ministerraad heeft op voorstel van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met de voordracht van Co Verdaas als regeringscommissaris...
Lees meer

Ontwerp Programma IRM is klaar

Publicatiedatum: 14 december 2023Het Ontwerp Programma IRM, voormalig genaamd Ontwerp Programma onder de Omgevingswet IRM, is klaar.
Lees meer