Publicatiedatum: 11 mei 2021

Terugblik Ontwerpatelier Maas 2050 - Water Verbindt

Op woensdag 28 april namen vele waterbestuurders en andere betrokkenen deel aan het online Bestuurlijk Ontwerpatelier Maas 2050 – Water Verbindt. Tijdens deze dag stonden de opgaven in de Limburgse Maasvallei centraal en werd gedeeld wat we al geleerd hebben van het verleden, waar de kansen liggen voor de toekomst en hoe we gebiedsontwikkeling zo aanpakken dat we verder kijken dan alleen waterveiligheid.

Met elkaar aan tafel

Deltacommissaris Peter Glas: “Water biedt ontzettend veel kansen voor de agrarische sector, natuur, recreatie. Tegelijkertijd heeft waterbeheer ook wat te eisen. Dus vanaf dag 1 met elkaar aan tafel!” De Deltacommissaris was een van de gasten die samen met dijkgraaf Patrick van der Broeck in gesprek ging met vele andere deskundigen over de ideeën en de reacties van andere bestuurders en deelnemers op de grote gebiedsopgaven in Limburg. 

Blik van buiten

De blik en stem van buiten kwamen tijdens de dag ook aan bod. Zij zijn de gebruikers van de Maas. In korte video’s vertellen een stedenbouwkundige, een ondernemer, een natuurbeheerder, een schipper, een ontzander en een agrariër over hun relatie met de Maas. Tijdens de workshops waren  bewoners en gebruikers ook aangehaakt. Allen met een wijze en kritische blik op hoe kansen te benutten in het gebied, rekening houdend met de verschillende belangen.

Integrale aanpak

Binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma is al gestart met 16 dijkversterkingen en 5 dijkverleggingen. Daarnaast werken we samen aan rivierverruimende projecten, zoals Ooijen-Wanssum en Grensmaas. Zo maken we Limburg veiliger. Maar er is meer. Veel meer! Deze projecten geven ons de kans om het Limburgse landschap langs de Maas nog mooier en aantrekkelijker te maken. En daarmee wordt hoogwaterbescherming een kans voor welzijn, natuurontwikkeling, economie, recreatie en toerisme. Tenminste als we als partijen de handen ineenslaan, met de omgeving. Nu samen, met de blik op de toekomst.

Provincie Limburg

De Provincie Limburg was mede-organisator van het bestuurlijk ontwerpatelier. Op 28 april was de provincie bestuurlijk niet vertegenwoordigd. De Provincie Limburg onderstreept onverminderd het belang van samenwerking op deze thema’s.

Meer informatie

Digitaal terugblikken op het Ontwerpatelier? Dat kan. Klik hier en je vindt een uitgebreid verslag, de getoonde filmpjes, foto’s en de uitkomsten van het ontwerpatelier samengevat in één beeld.


Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Overige berichten

Impressie van SDM-vergadering 4 april

Publicatiedatum: 22 april 2024Op uitnodiging van wethouder Dirk Franssen van gemeente Roermond vond deze vergadering op ruim 80 meter hoogte plaats, in de TV-toren van Roermond. Vanaf...
Lees meer

Maas in beweging: Maas Cleanup

Publicatiedatum: 22 april 2024Maas Cleanup is een beweging van vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en burgers, verenigd voor de Maas. In plaats van veroorzaker, willen zij...
Lees meer

‘Ruimte voor de zeespiegelstijging’: Rapport van Kennisprogramma Zeespiegelstijging

Publicatiedatum: 22 april 2024In december 2023 spraken we met Jos van Alphen, adviseur strategie en kennis binnen Staf Deltacommissaris, over de tussenbalans Kennisprogramma Zeespiegelstijging....
Lees meer