Publicatiedatum: 11 mei 2021

Voorverkenning ten noorden van Venlo van start

In de Noordelijke Maasvallei, ten noorden van Venlo spelen op en langs de Maas tal van initiatieven en opgaven, zoals plannen voor de verplaatsing van de jachthaven van Venlo, plan Hertogbroek (onder andere behoud rivierbed) en het versterken van de dijk in Velden. Ook is de gemeente Horst aan de Maas eerder dit jaar gestart met het maken van visie op de weerden van Lottum en Grubbenvorst. Al deze ontwikkelingen worden nu in samenhang met elkaar onderzocht binnen de voorverkenning.

Meerdere Maasoevers

De IRM-pilot heeft betrekking op de Maasoevers bij Venlo-Velden, bij Grubbenvorst, bij Lottum en bij Arcen (Hertogbroek). Met projectleider Eric Ivens van Waterschap Limburg lopen we ze stuk voor stuk even langs: “Bij Velden gaat het om dijkversterking en een systeemmaatregel die met een dijkverlegging gepaard kan gaan. In Grubbenvorst speelt geen rivierkundige opgave, maar bestaan ideeën over herinrichting van de Maasoevers. In Lottum werd ooit een hoogwatergeul bedacht, maar bewoners hebben aangegeven andere plannen te hebben met hun Maasoevers en in Arcen is uit het omgevingsproces plan Hertogbroek ontstaan.” 

Een samenhangend plan 

Samenwerkende overheden (gemeenten Venlo en Horst aan de Maas, provincie Limburg, Waterschap Limburg en het ministerie van I&W/Rijkswaterstaat) zoeken samen met initiatiefgroepen van bewoners naar mogelijkheden om de ambities in het gebied gezamenlijk te ontwikkelen. “Streven is om te komen tot één samenhangend plan waarin alle opgaven en ambities logisch en met oog voor de landschappelijke waarden samen komen”, aldus projectleider Ivens. 

IRM-pilot

Omdat de ambities en uitdagingen in het gebied ten noorden van Venlo goed aansluiten bij de ambitie van Integraal Riviermanagement (IRM), heeft het project vorig jaar als een van zes projecten langs de Maas de status IRM-pilot gekregen. De leervraag vanuit het IRM-programma focust in deze pilot met name op interbestuurlijke samenwerking en samenwerking met meer partijen dan met de overheden alleen (initiatiefgroepen van bewoners, burgerparticipatie).

Meer weten? 

Meer informatie over de voorverkenning ten noorden van Venlo is te vinden op de website van Waterschap Limburg of neem contact op met het waterschap (088 – 88 90 100; dijkversterking@waterschaplimburg.nl). Informatie over de andere IRM-pilots is te vinden op de digitale bouwplaats van IRM.


Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Overige berichten

Impressie van SDM-vergadering 4 april

Publicatiedatum: 22 april 2024Op uitnodiging van wethouder Dirk Franssen van gemeente Roermond vond deze vergadering op ruim 80 meter hoogte plaats, in de TV-toren van Roermond. Vanaf...
Lees meer

Maas in beweging: Maas Cleanup

Publicatiedatum: 22 april 2024Maas Cleanup is een beweging van vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en burgers, verenigd voor de Maas. In plaats van veroorzaker, willen zij...
Lees meer

‘Ruimte voor de zeespiegelstijging’: Rapport van Kennisprogramma Zeespiegelstijging

Publicatiedatum: 22 april 2024In december 2023 spraken we met Jos van Alphen, adviseur strategie en kennis binnen Staf Deltacommissaris, over de tussenbalans Kennisprogramma Zeespiegelstijging....
Lees meer