Publicatiedatum: 08 juni 2020

Waterveiligheid op korte termijn

In 2016 hebben rijk en regio in het kader van het Deltaprogramma Maas het Regionaal Voorstel Maas vastgesteld. Dit voorstel bevat afspraken over een eerste tranche van urgente maatregelen om de waterveiligheid langs de Maas te verbeteren. Programmamanager Koos Beurskens licht toe: “Op verschillende plekken langs de Maas kijken partijen samen naar de mogelijkheden om de vereiste waterveiligheid tot stand te brengen door een combinatie van rivierverruiming, dijkversterking en gebiedsontwikkeling. 

Voortrollend programma

“De fasering van de projecten is verschillend. Waar sommige projecten nog in de onderzoeksfase zitten en de kansen en mogelijkheden verkennen, zijn anderen al een stap verder en bezig met een gerichtere verkenning of zelfs met concrete planuitwerking”, aldus Beurskens. “En ook hebben we aandacht voor nieuwe kansen. We zien mogelijkheden voor pilotprojecten in het kader van Integraal Riviermanagement bij het Dam Lateraalkanaal, Sint Andries, Alem en de Maasbrug in de A2. In het komende MIRT-overleg spreken we hier met de minister concreet over door.” 

Samenhang en afhankelijkheid

“De projecten langs de Maas hebben gemeen dat ze allemaal een grote ruimtelijke impact hebben en daarom zo integraal mogelijk worden opgepakt. Verder zit er natuurlijk samenhang tussen de projecten, want elke aanpassing bovenstrooms heeft ook benedenstrooms impact. En idem dito voor de linker- en de rechteroever. Daarom is het ook zo belangrijk om de samenwerking niet alleen lokaal of regionaal te organiseren, maar juist ook Maasbreed!” 

Meer weten over de projecten?

Op de website van het Deltacommissaris is een overzichtskaart te vinden van projecten langs de Maas en factsheets voor de lopende projecten uit het Regionaal Voorstel Maas.


Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Overige berichten

Een duik in de toekomst met de tussenbalans van het kennisprogramma Zeespiegelstijging

Publicatiedatum: 14 december 2023We spraken met Jos van Alphen over de tussenbalans Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Deze werd bekend gemaakt tijdens het Nationaal Deltacongres op 9...
Lees meer

Co Verdaas benoemd tot Deltacommissaris voor Nationaal Deltaprogramma

Publicatiedatum: 14 december 2023De ministerraad heeft op voorstel van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met de voordracht van Co Verdaas als regeringscommissaris...
Lees meer

Ontwerp Programma IRM is klaar

Publicatiedatum: 14 december 2023Het Ontwerp Programma IRM, voormalig genaamd Ontwerp Programma onder de Omgevingswet IRM, is klaar.
Lees meer