De samenwerkende partners langs de Maas hebben eind 2019 een adviesaanvraag ingediend bij de deltacommissaris over de waterveiligheidsnormen in de Maasvallei. Dit in aanloop naar de evaluatie in 2024 van de wettelijk vastgelegde normen in de Waterwet.
Historisch perspectief
De Maas is een prachtige rivier, die meestal vredig een weg door het Maasdal zoekt op weg naar de Noordzee. Maar de Maas kan ook een bedreigende kant van zichzelf laten zien. In 1993 en 1995 moesten duizenden mensen halsoverkop huis en haard verlaten toen het water tot meer dan 45 meter boven NAP steeg. In Limburg is sindsdien veel gebeurd, denk aan noodkades, keringen en rivierverruimende ingrepen. In het Deltaprogramma 2015 is een voorstel voor waterveiligheidsnormen opgenomen waarmee de inwoners van de Limburgse Maasvallei uiterlijk in 2050 hetzelfde basisveiligheidsniveau krijgen als alle andere Nederlanders. In 2017 zijn deze waterveiligheidsnormen in de Waterwet vastgelegd. Op dit moment vinden op diverse plaatsen voorbereidingen plaats om deze normen te realiseren met dijkverbeteringen.
Evaluatie
In aanloop naar de evaluatie van de in de Waterwet vastgelegde normen, onderzoekt de deltacommissaris nu de waterveiligheid in de Maasvallei. Daarbij wordt gekeken naar diverse invalshoeken, zoals de hoogte van schades bij verschillende Maasafvoeren, de mate waarin mensen kunnen worden geëvacueerd, hoe vaak het gebied zal overstromen bij verschillende normhoogtes en welke gevolgen er benedenstrooms zijn om rekening mee te houden. De deltacommissaris brengt naar verwachting voor de zomer van 2021 advies uit.
Meer informatie is te verkrijgen bij Martijn Looijer van de Staf deltacommissaris.