Op uitnodiging van dijkgraaf Mario Jacobs brachten Deltacommissaris Peter Glas en de Brabantse gedeputeerde Hagar Roijackers op 4 april een werkbezoek aan het project Meanderende Maas. In deze gebiedsontwikkeling komen diverse opgaven samen: het verbeteren van 26 kilometer Maasdijk tussen Ravenstein en Lith, rivierverruiming, natuurontwikkeling, recreatie en het verbeteren van de toegang van schepen tot de haven van Oss. In dit project werken tien organisaties samen. Daarnaast zijn er vele kaderstellingen en procesvereisten waarmee rekening moet worden gehouden. Bij uitstek een casus om de praktijk van het stapelen van opgaven én bureaucratieën eens nader te doorgronden.
Onder de aanwezigen waren ook Johan van der Schoot (wethouder gemeente Oss) en Peter van Dijk (dagelijks bestuurder waterschap Aa en Maas). Zij hebben uitgebreid kennis genomen van de aanpak voor de gebiedsontwikkeling die in nauw contact met bewoners en ondernemers tot stand komt.
Grote administratieve last
Er werd specifiek ingegaan op de uitdagingen die het bij elkaar brengen van opgaven vanuit verschillende nationale programma’s zoals HWBP, KRW, MIRT, PAGW met zich meebrengen voor de projectorganisatie. Centrale boodschap is dat het stapelen van de opgaven in een gebiedsgerichte aanpak wel lukt, maar dat het invulling geven aan processtappen en verantwoordingsvereisten per programma leidt tot een grote administratieve last.
Het recente coalitieakkoord maakt duidelijk dat er vanuit veel nationale programma’s een beroep zal worden gedaan op de regionale uitvoeringskracht, waarbij integrale gebiedsontwikkeling een centraal vehicle gaat worden. Mede met het oog op de personele schaarste, werd onderkend dat afstemming, harmonisatie en uniformering van procesvereisten in de nationale programma’s gewenst zijn.
Helaas was het een zeer regenachtige dag en is de fietstocht omgeboekt naar een verkenning met een busje.
Meer weten?
- Artikel op de website van het Nationaal Deltaprogramma n.a.v. dit werkbezoek
- Website van het project Meanderende Maas