Dit voorjaar hebben we te maken met een neerslagtekort dat ver boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar ligt, zo staat te lezen op de website van Rijkswaterstaat. Aanleiding voor Rijkswaterstaat om het peil in de Maas op te zetten. Peilopzet zorgt voor tegendruk in de richting van het grondwater en vertraagt de uitstroom ervan. Het effect kan op sommige plekken wel tot 3 km ver merkbaar zijn en is heel belangrijk voor schade-beperking door droogte in natuur en landbouw.
Maar ook verder landinwaarts zijn waterschappen en grondeigenaren druk doende met korte termijn maatregelen tegen droogte. Zo worden in de haarvaten van het regionale watersysteem op tal van plekken stuwtjes geplaatst. Het gaat dan om ministuwtjes die ervoor zorgen dat regenwater op perceelsniveau zo lang mogelijk in het gebied wordt vastgehouden.
Meer informatie over peilopzet in de Maas (inclusief een korte informatieve animatie) is te vinden op de website van Rijkswaterstaat. Meer informatie over stuwtjes is te verkrijgen bij de waterschappen of landbouworganisaties.