Stel je eens voor…wanneer de natuur een stem heeft, gaan we haar dan anders benaderen? Binnenkort is het mogelijk te communiceren met de natuur met de hulp van kunstmatige intelligentie (AI). De Maas wordt via een technische toepassing ’tot leven gewekt’ en denkt, spreekt én komt voor zichzelf op. De Maas beter begrijpen en beschermen met Ai, hoe werkt dat? Zuyd Hogeschool kijkt naar vaarbewegingen, burgerparticipatie bij rivierprojecten en ontwikkelt een AI-avatar die namens de Maas kan spreken. Deze innovaties laten zien hoe kunstmatige intelligentie onze relatie met de natuur kan versterken.
Verander het perspectief
Tot nu toe praten we over de natuur in plaats van met de natuur. Studenten van Zuyd Hogeschool en Milan Meyberg, expert in duurzaamheid, draaien dit om. Zij creëren samen een AI-avatar van de Maas. Duurzaamheidsstrateeg Milan liet eerder al zien dat dit mogelijk was door de oceaan een gezicht én een stem te geven. In een pilotproject wordt de AI-avatar gevoed met informatie over de Maas; veel belanghebbenden bij de Maas zijn betrokken, data is verzameld en het concept is in ontwikkeling.
Een avatar van de Maas
AI stelt ons in staat om een systeem te voeden met wetenschappelijke artikelen, rapporten, boeken en satellietbeelden. Mensen met vraagstukken over de Maas kunnen informatie opvragen met dit AI-programma. Speciaal voor de Maas is specialist Milan Meyberg samen met Maas Cleanup een avatar aan het creëren. Milan: “Met de avatar lijkt het alsof je aan het praten bent met een persoon. Een persoonlijke, interactieve manier van kennis ophalen en delen. Zo kan de Maas haar eigen stem krijgen. We gaan ook aan de slag met ‘geofencing’, zodat je, als je in de buurt van de Maas staat een bericht of een telefoontje van de Maas kan krijgen.”
Interactieve burgerparticipatie
We spraken met Marcel Schmitz, coördinator van het DI-lab binnen het lectoraat Data Intelligence van Zuyd Hogeschool. Als begeleider van studenten in het Datalab stuurt hij het project aan. Naast het project om de Maas een stem te geven zijn er nog twee projecten gericht op het stroomgebied van de Maas. Marcel: “Een ander project waar kunstmatige intelligentie wordt ingezet voor de Maas gaat om de Geul in Valkenburg. De gemeente Valkenburg wil burgerparticipatie stimuleren, zo ook bij het stroomlijnen van de Geul. Wanneer er objecten in de rivier worden geplaatst, verandert de stroming. Op de campus staat een digitale tafel waarmee de impact van ingrepen op de stroming van de Geul kan worden gesimuleerd. Ook is er een animatievideo ontwikkeld om de effecten te visualiseren: hoe verandert de stroming, wat zijn de gevolgen voor de omgeving en welke impact heeft dit op het geluid voor omwonenden? Deze aanpak biedt burgers de mogelijkheid om mee te denken en bij te dragen aan het project, zelfs zonder specifieke technische kennis.”
Veiligheid en realtime data
Het derde project gaat over vaarbewegingen in de Maas met een digitale simulatie. De oorsprong komt van een vraagstuk van het politie lab op de campus. Voor de politie is inzicht in het waterverkeer erg belangrijk voor handhaving en ordebewaking. In dit project wordt gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie om patronen in verzamelde dronebeelden te analyseren. Marcel: “De AI-technologie identificeert verdachte situaties, zoals schepen die regelmatig en langdurig op opvallende locaties stilstaan. Ook houdt de techniek rekening met factoren zoals toeristische drukte. Momenteel zijn studenten en onderzoekers de digitale simulatie aan het ontwikkelen, waarbij realtime data van de politie wordt geïntegreerd. Het project laat zien hoe kunstmatige intelligentie kan bijdragen aan de monitoring van waterwegen. Een positief gevolgen voor zowel de veiligheid als het dagelijks gebruik van de Maas.”