Deze website bevat het nieuws(archief) van Deltaprogramma Maas en de mogelijkheid je in te schrijven voor de Maasinformatiebrief. Meer weten over het Deltaprogramma Maas?

Integrale aanpak van dijken, rivierverruiming, natuurontwikkeling en scheepvaart

Tien organisaties werken samen om de verbetering van de hoogwaterveiligheid langs de Maas ten noorden van Oss te combineren met lokale opgaven en kansen voor natuur en scheepvaart.  Het project Meanderende Maas wordt de 26 kilometer lange dijk van Ravenstein tot aan de sluis bij Lith versterkt. Ook krijgt het water meer ruimte aan zowel de Gelderse als Brabantse zijde en zo’n 500 ha nieuwe natuur is in ontwikkeling. Er wordt nauw samengewerkt met bewoners, ondernemers, terreinbeheerders en belanghebbenden aan de toekomst van dit karaktervolle gebied. De opgaven vanuit drie Rijksprogramma’s komen hier samen, het Hoogwaterbeschermingsprogramma, de Programmatische Aanpak Grote Wateren voor natuur, de Europese Kaderrichtlijn Water.

Het resultaat is in 2030 een sterkere dijk en een natuurgebied met ruimte voor mens, rivier en natuur. De dijkversterkingsoperatie gaat de 270.000 bewoners en bedrijven achter de Brabantse dijk en in de wijde omgeving beter beschermen tegen de gevolgen van hoog water in de Maas.

Tien organisaties werken samen aan dit integrale project. De projectpartners zijn waterschap Aa en Maas (trekker), Provincie Noord-Brabant, gemeente Oss, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Provincie Gelderland, gemeente West Maas en Waal, gemeente Wijchen, Waterschap Rivierenland en Natuurmonumenten.

 

Het project heeft de afgelopen jaren toegewerkt naar de uitvoering in een aantal stappen:

  1. In het voorjaar van 2021 is het voorlopig ontwerp opgeleverd. Er vond afstemming plaats met verschillende groepen zoals partnerorganisaties, directe belanghebbenden en leden van de werkplaats en klankbord. Het concept ontwerp voor de dijk is in januari/februari 2021 tijdens digitale dijktafels besproken met bewoners en eigenaren van gronden aan de dijk en goedgekeurd door de Stuurgroep.
  2. De volgende stap was het definitief maken van het ontwerp in 2021-2022. Dat werd gedaan in samenwerking met de aannemer Boskalis. Tijdens het selectieproces is gelet op ideeën van de aannemer om de maatregelen in het voorlopig ontwerp te verbeteren qua duurzaamheid met een CO2 neutrale uitwerking. Voorbeelden voor het verminderen van de CO2-uitstoot zijn minder stalen damwanden en CO2 compensatie met extra ooibos. Tijdens deze fase is ook veel overleg geweest met de omgeving tijdens o.a. inloopbijeenkomsten, werkplaatsen, dijktafels en keukentafelgesprekken.
  3. De stap hierna was de uitwerking van het definitieve ontwerp. De vastgestelde besluiten en vergunningen lagen van 23 mei t/m 4 juli 2024 ter inzage. Op 9 juli 2024 jongstleden werden de bestuurlijke overeenkomst en realisatieovereenkomst getekend.
  4. De toekomstige stap is de uitvoering. De omgeving wordt nauw betrokken bij de uitvoering, in samenwerking met de aannemer. Voordat de uitvoering eind 2024 start, worden er per deelgebied inloopbijeenkomsten georganiseerd. Zodra de uitvoering in een deelgebied op de planning staat om te starten wordt enkele weken voorafgaand een bijeenkomst georganiseerd. Dijkbewoners en grondeigenaren worden zo tijdig geïnformeerd over o.a. de planning, het ontwerp, bereikbaarheid tijdens de uitvoering en hoe men eventuele schade kan melden. De eerste bijeenkomst is 2 oktober geweest, meer informatie vind je op: Inloopbijeenkomst 2 oktober over start uitvoering – Meanderende Maas.

Voor meer informatie over het project Meanderende Maas en aanmelden voor de nieuwsbrief, ga naar www.meanderendemaas.nl

Overige berichten

SDM-vergadering in Zaltbommel

De SDM-vergadering van 3 april jl. vond dit keer plaats in Zaltbommel. Aanleiding hiervoor was de startbijeenkomst Ruimte voor de Rivier 2.0, waar ook…