Deze website bevat het nieuws(archief) van Deltaprogramma Maas en de mogelijkheid je in te schrijven voor de Maasinformatiebrief. Meer weten over het Deltaprogramma Maas?

Hogeschool Minor Rivieren: Nieuwe generatie aan zet voor de Maas van de Toekomst

In een vernieuwde minor houden studenten zich bezig met het ontwerpen van het rivierensysteem, voor onze maatschappij, nu en in de toekomst. Nederland heeft haar welvaart in grote mate te danken aan haar ligging aan de Rijn-Maas monding. Zonder er goed over na te denken, is het niet vanzelfsprekend dat dit zo blijft. In de minor Rivieren van de Toekomst bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen leren studenten hoe de grote Nederlandse rivieren duurzaam ingericht en beheerd kunnen worden in een veranderend klimaat.

Slimmer, sneller en beter

De uitdaging van duurzaam rivierbeheer is groot en divers. Klimaatverandering zorgt voor lagere laagwaters en hogere hoogwaters. Rivieren snijden zich steeds verder in, nog steeds als gevolg van de kanalisatie in de vorige eeuw en het vernauwen van het rivierbed. Veel infrastructuur zoals stuwen, sluizen en bruggen naderen het einde van hun functionele levensduur. Bovendien ligt er een enorme natuuropgave. Dit vraagt van de praktijk om slimmer, sneller en beter te werken.

Toekomstbestendige oplossingen

In de HAN minor Rivieren van de Toekomst worden vraagstukken rond rivierverruiming, dijkversterking, zeespiegelstijging en extreem hoge en lage rivierafvoeren op een integrale manier benaderd. Docent Ruud de Boer: “Met systeemdenken en ontwerpend onderzoek, bijvoorbeeld volgens de principes van Building with Nature, zoeken de studenten naar toekomstbestendige oplossingen, in technisch, economisch én ecologisch opzicht. Er komen aspecten van hydrologie, grond-, weg- en waterbouw en duurzame gebiedsontwikkeling aan bod, steeds gekoppeld aan de rivier.”

Programmamanager Deltaprogramma Maas Koos Beurskens: “Wij vinden het een uitstekende ontwikkeling dat de nieuwe generatie actuele kennis over de Rivieren leert toe te passen in integrale projecten.”

In de minor Rivieren van de Toekomst krijgt de student inzicht in verschillende aspecten die te maken hebben met een riviersysteem, zoals:

  • Klimaatadaptatie
  • Rivierkunde
  • Hoogwaterveiligheid
  • Bevaarbaarheid
  • Zoetwatervoorziening
  • Natuurontwikkeling

Overige berichten

SDM-vergadering in Zaltbommel

De SDM-vergadering van 3 april jl. vond dit keer plaats in Zaltbommel. Aanleiding hiervoor was de startbijeenkomst Ruimte voor de Rivier 2.0, waar ook…