Publicatiedatum: 13 oktober 2020

Beeld op Rivier de Maas

In de afgelopen maanden hebben ‘langs’ de Maas drie digitale ontwerpsessies plaatsgevonden in het kader van het IRM-werkspoor Beeld op de Rivieren. Tijdens elke sessie hebben de opdrachtnemers (Lievense/Defacto/WUR) voor een specifiek deelgebied met relevante stakeholders en overheden besproken waar welke kansen en opgaven liggen en waar strategische keuzes nodig zijn. Daarbij is de volle breedte van IRM-thema’s aan bod geweest.

Richtinggevend perspectief

Het Beeld op de Rivieren is één van de werksporen binnen IRM en levert een richtinggevend perspectief (2050) voor het totale Rivierengebied dat als kader zal dienen voor de selectie van IRM-maatregelpakketten. 

Verwerking op drie schaalniveaus

De verwerking van de verzamelde informatie vindt plaats op drie schaalniveaus, te weten riviertak, deelgebied en traject. Daarbij wordt een vaste opbouw aangehouden. Allereerst worden de karakteristiek en de kernkwaliteiten beschreven. Deze komen voort uit het rivier-DNA, de ligging en de bestaande netwerk-laag. Vervolgens worden de opgaven, kansen en ambities in kaart gebracht die voortkomen uit externe ontwikkelingen (klimaat, demografie) en vereisten voor de diverse functies op en aan de rivier. Tot slot wordt de ontwikkelrichting voor diverse functies aangegeven in termen van afbouwen, behouden, versterken of ontwikkelen. Daarbij worden ook eventuele keuze-dilemma’s geduid.

Synthese op riviertakniveau

Daarnaast wordt tot een synthese op riviertakniveau gekomen waarin juist de keuzes en richting voor het gehele systeem centraal staan. Op deze wijze ontstaat er een rapportage die als kader kan dienen voor het afweegproces naar kansrijke alternatieven.

Meer weten?

Voor meer informatie over Beeld op de Rivieren kan je terecht bij Koos Beurskens, programmamanager Deltaprogramma Maas en vanuit het kernteam IRM trekker van het werkspoor Beeld op de Rivieren.


Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Overige berichten

Impressie van SDM-vergadering 4 april

Publicatiedatum: 22 april 2024Op uitnodiging van wethouder Dirk Franssen van gemeente Roermond vond deze vergadering op ruim 80 meter hoogte plaats, in de TV-toren van Roermond. Vanaf...
Lees meer

Maas in beweging: Maas Cleanup

Publicatiedatum: 22 april 2024Maas Cleanup is een beweging van vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en burgers, verenigd voor de Maas. In plaats van veroorzaker, willen zij...
Lees meer

‘Ruimte voor de zeespiegelstijging’: Rapport van Kennisprogramma Zeespiegelstijging

Publicatiedatum: 22 april 2024In december 2023 spraken we met Jos van Alphen, adviseur strategie en kennis binnen Staf Deltacommissaris, over de tussenbalans Kennisprogramma Zeespiegelstijging....
Lees meer