Publicatiedatum: 22 april 2024

Maas in beweging: Maas Cleanup

Maas Cleanup is een beweging van vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en burgers, verenigd voor de Maas. In plaats van veroorzaker, willen zij samen oplosser worden van het afvalprobleem. Het initiatief is uitgegroeid tot een bruisende community van bedrijven en organisaties die met elkaar werken aan een duurzamere wereld.

De beweging organiseert jaarlijks een landelijke Maas Cleanup. Dit jaar vond deze Cleanup plaats op 23 maart. Na de winter daalt de waterstand weer, wat ervoor zorgt dat afval aanspoelt aan de oevers van de Maas. Het begin van het voorjaar is daarom het perfecte moment om op te ruimen.
Zo’n veertienduizend vrijwilligers hebben op 23 maart in Limburg, Gelderland  Noord-Brabant en Zuid-Holland plastic en ander afval uit de Maas gehaald. De eerste inschatting komt neer op tussen de 250.000 en 290.000 kilo afval. Daarnaast waren in steden en dorpen in de omgeving ook talloze vrijwilligers actief met het opruimen van plastic afval. Voorzitter Huub Waterval van Maas Cleanup is erg tevreden. “Het is het vijfde jaar dat we dit doen en het animo blijft onverminderd groot. Zelfs Rotterdam heeft zich dit jaar aangesloten en daarmee bestrijkt de Maas Cleanup het volledige Nederlandse deel van de Maas. We hebben dit jaar opnieuw de handen ineen geslagen met honderden vrijwilligers die al jaren opruimen in het voorjaar. Zonder hun inzet en betrokkenheid was het ons niet gelukt zoveel op te ruimen.”

Op dinsdag 19 maart vond een voorproefje plaats op deze landelijke Maas Cleanup. Ruim 50 provinciale medewerkers gingen in hun lunchpauze aan de slag om de oevers van de Maas vanaf het Gouvernement in Maastricht tot aan de Kleine Weerd op te ruimen. Samen hebben ze maar liefst 40 vuilniszakken vol afval verzameld, een recordopbrengst.

Een van de deelnemende collega's was Lia van der Maas. Met haar achternaam voelde ze zich geroepen om mee te helpen. "We hebben echt enorm veel opgeruimd. Het meest opvallende dat we tegenkwamen was een fiets en een barbecue. Daarnaast zagen we veel piepschuim; die kleine deeltjes zijn overal te vinden en lastig op te ruimen. Vooral langs de oevers hebben we veel rommel aangetroffen." Projectleider Rien Huisman was zeer tevreden over de hoge opkomst en het behaalde resultaat. "Het was een 'blauwe tornado' die door de Kleine Weerd ging. Iedereen heeft heel hard gewerkt en we zijn erg blij met het eindresultaat. Complimenten aan iedereen die heeft meegewerkt!”

Wil je meer weten over de Maas Cleanup? Bekijk dan eens de website 


Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Overige berichten

Impressie van SDM-vergadering 4 april

Publicatiedatum: 22 april 2024Op uitnodiging van wethouder Dirk Franssen van gemeente Roermond vond deze vergadering op ruim 80 meter hoogte plaats, in de TV-toren van Roermond. Vanaf...
Lees meer

‘Ruimte voor de zeespiegelstijging’: Rapport van Kennisprogramma Zeespiegelstijging

Publicatiedatum: 22 april 2024In december 2023 spraken we met Jos van Alphen, adviseur strategie en kennis binnen Staf Deltacommissaris, over de tussenbalans Kennisprogramma Zeespiegelstijging....
Lees meer

Saskia Borgers nieuwe dijkgraaf Waterschap Limburg

Publicatiedatum: 22 april 2024Sinds 21 februari is Saskia Borgers de dijkgraaf van het Waterschap Limburg, en dus ook de vice-voorzitter van de Stuurgroep Deltaprogramma Maas.
Lees meer