Publicatiedatum: 30 november 2020

Groen licht voor IRM-pilots langs de Maas

Tijdens het BO-MIRT op 25 november jl. is overeenstemming bereikt over de start van 6 IRM-pilotprojecten langs de Maas en een bijbehorend investeringsvolume van ongeveer €7 miljoen van Rijk en regio samen. De pilotprojecten leveren op korte termijn noties en lessen die behulpzaam zijn bij de verdere ontwikkeling van de IRM-werkwijze. Hierin wordt uitgewerkt hoe de verschillende overheden en belanghebbenden kunnen samenwerken om de integrale opgaven daadwerkelijk te kunnen realiseren. 

De volgende projecten langs de Maas krijgen het ‘stempel’ IRM-pilot:

  • Maasoevers Maastricht
  • Verlagen Dam Lateraal Kanaal (ter hoogte van Roermond)
  • Samenhangende uitwerking ten noorden van Venlo
  • Alem en fort Sint Andries
  • Afweging doorstroombaar maken landhoofd Gelderse zijde A2
  • Hoogwaterveiligheid ’s-Hertogenbosch, Crèvecoeur

Leervragen

Bij elk pilotproject is expliciet gemaakt welke leervragen in het project centraal staan. Zo wordt in het project Maasoevers Maastricht bijvoorbeeld gekeken naar een integrale benadering van nautische veiligheid en naar de wijze waarop omgegaan kan worden met het faseverschil in het oplossen van diverse opgaven. In de pilot Alem en Sint Andries staat een leervraag van heel andere orde centraal, namelijk het vormgeven aan een integrale gebiedsontwikkeling waarbij een private partij vroeg betrokken is.

Stapsgewijze aanpak

“De keuze voor de IRM-pilots langs de Maas is niet over een nacht ijs gegaan”, aldus Koos Beurskens. “Om tot dit besluit te komen hebben we in zeer korte tijd een selectieproces doorlopen. Allereerst hebben we als Maaspartners een longlist van projecten opgesteld en met elkaar besproken wat de checklist zou moeten zijn om tot een keuze te komen. Vervolgens zijn alle projecten op de longlist langs deze ‘meetlat’ gelegd en zo is de shortlist ontstaan die op 25 november is besproken met de minister.” 

Aanleiding en achtergrond

Concrete aanleiding om aan de slag te gaan met een voorstel voor IRM pilots langs de Maas vormde de Kamerbrief van minister van Nieuwenhuizen van 15 juni jl. Daarin kondigde ze aan dat ook langs de Maas sprake is van kansen voor IRM-pilots. Om een start te kunnen maken met pilotprojecten – parallel aan de ontwikkeling van het programma IRM – heeft ze bij de Voorjaarsnota een deel van de IRM-middelen op het Deltafonds naar voren gehaald.

Meer informatie

Wie meer wil weten over de IRM pilots langs de Maas kan contact opnemen met Koos Beurskens, programmamanager Deltaprogramma Maas. 

Downloads:


Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Overige berichten

Impressie van SDM-vergadering 4 april

Publicatiedatum: 22 april 2024Op uitnodiging van wethouder Dirk Franssen van gemeente Roermond vond deze vergadering op ruim 80 meter hoogte plaats, in de TV-toren van Roermond. Vanaf...
Lees meer

Maas in beweging: Maas Cleanup

Publicatiedatum: 22 april 2024Maas Cleanup is een beweging van vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en burgers, verenigd voor de Maas. In plaats van veroorzaker, willen zij...
Lees meer

‘Ruimte voor de zeespiegelstijging’: Rapport van Kennisprogramma Zeespiegelstijging

Publicatiedatum: 22 april 2024In december 2023 spraken we met Jos van Alphen, adviseur strategie en kennis binnen Staf Deltacommissaris, over de tussenbalans Kennisprogramma Zeespiegelstijging....
Lees meer